Om Näshulta friskola

Näshulta friskola ligger drygt två mil söder om Eskilstuna och består av två förskoleavdelningar samt årskurserna från förskoleklass upp till årskurs 6, med totalt cirka 100 barn och elever. Här finns bland annat skogen, sjön, kyrkan och idrottshallen alldeles inpå knuten.

Helt naturligt, och delvis som en följd av platsen och omgivningen, är Näshulta friskolas profilområden Natur, Hälsa och Entreprenörskap. Vår natur- och hälsoprofil uppmuntrar barnen till en sund och aktiv livsstil, medan entreprenörskapet ger dem praktiska erfarenheter och självförtroende att prova på att göra saker i verkligheten.

Näshulta Friskola drivs av den ideella föreningen Näshulta Framtid. Genom föreningen, bygdens och framförallt personalgruppens engagemang har verksamheten dubblerats sedan starten 2012. Skolan drivs utan vinstkrav där eventuellt överskott återinvesteras direkt i verksamheten.

Näshulta friskola har
  • En trivsam matsal där våra kockar lagar och serverar frukost och över 100 luncher varje dag till elever och medarbetare som äter tillsammans.
  • En stor utemiljö med fotbollsplan, basketkorgar, lekställningar och närhet till motionsspår, badplats och skog för lek och aktiviteter.
  • En idrottsanläggning där vi kan vara aktiva, samlas för teaterföreställningar eller lyssna på inspirerande föreläsningar.
Det kostar inget att gå i vår skola

Skolan står för kostnader i samband med aktiviteter för att alla ska ha möjlighet att delta. För att ytterligare öka trivseln i skolan så bjuder vi alla barn och medarbetare på frukost varje skoldag. Vi skickar med lunchpaket när barnen är på studiebesök eller gör utflykter.

Skolgården

Vi är ”den lilla skolan med det stora hjärtat”

Huvudman

Näshulta Friskola och Förskola drivs som en ideell verksamhet med föreningen Näshulta Framtid som huvudman. Vill du bli medlem i föreningen som driver skolan? Medlemsavgiften är 100 kronor per år och kan betalas in till bankgiro 873-8254, Sparbanken Rekarne. Ange din e-postadress i meddelandefältet vid betalning. Varmt välkommen som medlem!

Styrelsen består av:

Ledamöter

Anders Kruhsberg
anders.kruhsberg@nashultafriskola.se

Eva Svensson
eva.svensson@nashultafriskola.se

Erik Frinell
erik.frinell1@nashultafriskola.se

Andreas Lundkvist
andreas.lundkvist@nashultafriskola.se

Grim Östlund
grim.ostlund@nashultafriskola.se

Ordförande

Åsa Lind Forsberg
asa@zirzino.se
070-3546862

Information och blanketter

För dig som vårdnadshavare har vi samlat viktig information och nödvändiga blanketter här. Blanketterna kan du i flera fall fylla i digitalt och skicka till oss.

Entre matsalen
Öppettider

Förskolan är öppen måndag till fredag, kl. 06.00–18.00. Förskolan har stängt på röda dagar och helgdagar samt under sommarveckorna 28, 29 och 30.

Fritidshemmet har öppet vardagar kl. 06.30–17.00. Före kl. 06.30 lämnas barnen på avdelningen Solen, och efter kl. 17 hämtas de på Solen eller Eken. Under lov kan vi behöva göra mindre justeringar i öppettiderna genom att slå ihop avdelningar. Fritidshemmet är stängt på röda dagar och helgdagar.

Läsårstider

Skolåret omfattar 178 skoldagar, enligt nationell standard, men skoldagarna kan fördelas olika beroende på lokala behov. Vi följer till största delen Eskilstuna kommuns läsårstider för att det ska fungera med skolskjuts under läsårets dagar. 

Ansökan till skolan, förskolan och fritidshemmet

Du kan enkelt skicka in ansökan via formuläret nedan eller kontakta oss på telefon. Ditt anmälningsdatum registreras från den dag vi tar emot ansökan. 

Som fristående skola och förskola är Näshulta Friskola öppen för alla, i enlighet med reglerna för fristående skolor och förskolor. Om vi får fler ansökningar än tillgängliga platser tillämpar vi följande urvalsprinciper, godkända av Skolinspektionen:

  1. Syskonförtur
  2. Anmälningsdatum

Intag till skolans årskurser (F-6) sker löpande i mån av plats. Om ditt barn behöver skolskjuts går det bra att ansöka om detta hos Eskilstuna kommun.

Intag till förskolan sker också löpande, beroende på tillgängliga platser. För de yngsta barnen på avdelningen Solen sker inskolning vanligtvis under två fasta perioder: i slutet av augusti och i slutet av januari.

Observera att om ditt barn ska börja i förskoleklass till höstterminen behöver du som vårdnadshavare själv skicka in en ansökan till oss, då antagning inte sker automatiskt.

Glada barn i matsalen
Regler och avgifter för förskola och fritidshem

Vi följer Eskilstuna kommuns regler för barnomsorg, vilket innebär att barn har rätt till plats på förskola och fritidshem under den tid föräldrarna arbetar eller studerar, inklusive restid.

Vid föräldraledighet eller arbetslöshet erbjuds barnet 15 timmar per vecka på förskolan, enligt överenskomna tider. Detta gäller inte skolbarn som går på fritidshem.

Vid syskons födelse får platsen i förskola eller fritidshem användas enligt det ordinarie schemat i fyra veckor.

Den allmänna förskolan följer skolans läsårstider, vilket innebär att den är stängd när skolan har lov. Alla barn från och med hösten det år de fyller 3 år har rätt till 15 avgiftsfria timmar per vecka i förskolan. För barn som redan har en plats i barnomsorgen reduceras avgiften med tre åttondelar när de börjar i allmän förskola.

Vi använder samma taxa som Eskilstuna kommun, vilket innebär att vi tillämpar maxtaxa.

Uppsägning av plats

Uppsägningstiden för plats på förskola och fritidshem är två månader, räknat från den dag då uppsägningen kommit in. Om barnet har två vårdnadshavare ska uppsägning göras av båda parter. Avgiften debiteras som vanligt under uppsägningstiden.

Ansiktsmålning
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Enligt skollagen ska varje skola och förskola årligen upprätta en plan mot kränkande behandling. Den ska grundas på en inventering av behoven i den specifika verksamheten och barnen/eleverna ska vara delaktiga i upprättandet. Syftet med planen är att främja barns och elevers lika rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Rutiner för hantering av klagomål

Alla skolor är skyldiga att ha rutiner för klagomålshantering nedskrivna. I våra rutiner kan du steg för steg se hur du ska gå tillväga om du har synpunkter eller klagomål. Målet är att lösa eventuella problem så nära verksamheten som möjligt och endast om det inte lyckas, gå vidare till skolinspektionen. 

Föräldraråd

Föräldrarådet består av föräldrar med barn i verksamheten. Val av klassrådsrepresentant sker i början av varje läsår och väljs för ett läsår i taget.

Föräldrarådet är rådgivande och arbetar för ett meningsfullt och utvecklande samarbete mellan förskola/skola och hem. Rektorn leder mötena, som hålls en till två gånger per termin på kvällstid, och ansvarar för att skicka kallelser och föra minnesanteckningar